Слаб 2 е оценката на Иван Костов за Бюджет’2007
Слаб 2 е оценката на Иван Костов за Бюджет’2007 / netinfo

Слагам оценка слаб на Бюджет’2007, заяви председателят на Демократи за силна България и бивш министър-председател Иван Костов в предаването „Портфейл” на Дарик. Това е бюджет, който е изграден на базата на неистинска информация. Той укрива възможността да се съберат определени бюджетни приходи, подценява размера на Брутния вътрешен продукт, който ще се получи тази година, и по този начин подценява и приходите, които ще бъдат получени. Тази година очаквам те да бъдат с над 2 милиарда лева повече, отколкото са по закон. Целта на всичко това е да се получи преизпълнение в приходите за следващата година, обясни Костов. Ето какво още каза той:

Те са заложени на нивото над 21 милиарда и като не се държи сметка за това високо изпълнение, което ще има през тази година, се създава една фалшива основа, върху която се бюджетира. От тази гледна точка то е като игра със скрити карти с обществеността с институциите и с българския данъкоплатец най-вече.

Ако сега бяхте финансов министър, какъв бюджет щяхте да предложите?

Съвсем друг. Първо, трябва да е реалистичен, после, трябва задължително да извлича по-малко от 38-39 процента от Брутния вътрешен продукт, за да не тежи на българските данъкоплатци и да гарантира висок растеж през допълнителното търсене.

Ако извличате 43 процента…

41 процента …

43 процента ще стане. Ще се повтори буквално 2005 година. Когато вземете тези два процента от доходите на хората, защото това е Брутният вътрешен продукт, тогава темпото на икономически растеж се намалява с повече от 2 процента, защото тези хора иначе биха похарчили тези пари, биха генерирали търсене, би се произвела продукция срещу това търсене и икономическият растеж би нараснал, доходите биха нараснали в рамките на самата година.