Сключиха споразумение в „ТЕРЕМ”-Търговище след 6 часа преговори
Сключиха споразумение в „ТЕРЕМ”-Търговище след 6 часа преговори / снимка: DarikNews.bg, Търговище

Шест часа продължи днес браншовият съвет в „ТЕРЕМ-Хан Крум”-Търговище. На масата на преговорите седнаха изпълнителния директор на ТЕРЕМ Станчо Петков, шефът на борда на директорите Иван Пейков,  Георги Братованов и Тодор Воденов от КНСБ и „Подкрепа” и представителите на двата синдиката в завода. Основните искания бяха свързани с осигуряване на заетост и с изплащане на дължимите пари за заплати. Задълженията на военноремонтния завод към работниците за 2010 г. надхвърлят 1 млн. лева.

„След дългите преговори бе подписано споразумение с ръководството, според което работниците от ТЕРЕМ-Търговище ще получат пълните си заплати и осигуровки за януари, февруари и март, заедно с ваучъри за храна”, каза за Дарик синдикалният лидер Витан Вълчев. От април ще започне поетапно изплащане на задълженията, натрупани през 2010 г. за заплати, като се предвижда до края на октомври те да бъдат издължени.

От ръководството на холдинга са уверили, че работят за сключването на голям договор през март, който да осигури достатъчно работа на „ТЕРЕМ-Хан Крум”-Търговище. Ако това стане задълженията ще могат да се погасят по-бързо и няма да има проблеми със заплатите след март, коментира Витан Вълчев.

Синдикалистите са се ангажирали да не се предприемат протестни действия в завода докато трае сключеното споразумение. Оценка на ситуацията ще се прави периодично на следващи браншови съвети, каза още Вълчев.