Ски сезон на Витоша ще има
Ски сезон на Витоша ще има / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ски сезон на Витоша ще има
56379
Ски сезон на Витоша ще има
  • Ски сезон на Витоша ще има

Тази зима ще има ски сезон на Витоша. Това стана ясно, след среща на представители на Витоша ски, кмета на София Йорданка Фандъкова, министъра на околната среда и водите Нона Караджова и колегата й с ресор земеделие Мирослав Найденов.

До края на октомври трябва да има сключен договор за наем на съществуващите ски-писти, които ще се ползват от софиянци, каза Фандъкова. Договорът ще е между Агенцията по горите и Витоша ски.

Това е временно решение на проблема, каза министър Найденов и обясни, че се мисли за дългосрочно решение. То обаче включва дълга процедура по изработването на Подробен устройствен план.

Няма никакъв проблем от гледна точка на плана за управление на парк Витоша, каза екоминистърът Нона Караджова след срещата. Съществуващите писти могат да се пуснат, да бъдат обработвани и да се ползват е мнението и на експертите и неправителствените организации, каза тя. „Конфликт със Закона за защитените територии, с плана за управление на парка Витоша, зоните НАТУРА няма категорично", каза Караджова.

Договорът за наем ще бъде до една година, каза Красимир Каменов от агенцията по горите. Той допълни, че договорът ще е само за зимния сезон, тъй като по този начин няма да има търг. Каменов увери, че се търси вариант за дългосрочно решение на проблема, а не да се подписва всяка година отделен договор.

До края на октомври трябва да приключат процедурите по подготовка на договора за наем, каза още Каменов. „Да се извадят скици, върху които е ясно къде са ски пистите, да се направи оценка съгласно наредбата за оценка на поземлени имоти и въз основа на тази цена да сключим договора", каза той.

В момента в кадастъра са описани само две от съществуващите четири ски-писти, каза земеделският министър Мирослав Найденов и допълни, че в най-кратки срокове това ще се промени и веднага след това ще стартира процедурата за отдаване под наем. „Цялата драма и напрежение приключи, сезон ще има категорично", каза той. Тези писти не са нови, а съществуват в плана за управление на природния парк. Министърът увери, че няма да се секат дървета и еколозите могат да бъдат спокойни.

От "Витоша ски" не отговориха дали и следващия ски сезон ще бъде осигурен по същия начин. Те не предоставиха и информация за наема, който е бил плащан от концесионера досега.