Скандали белязаха дебата за 16-те млрд. заем
Скандали белязаха дебата за 16-те млрд. заем / снимка: БГНЕС

И началото, и краят на дебатите за новия държавен заем бяха белязани от скандали и политически нападки. До гласуване обаче така и не се стигна, защото свърши работното време на депутатите. От БСП поискаха удължаване на времето до окончателното гласуване на държавния заем, но управляващите отхвърлиха това искане. В крайна сметка дебатите завършиха със скандал между депутати от различни парламентарни групи. Независимият депутат Велизар Енчев обясни, че в момента тече покупко-продажба на парламентарни групи.

Велизар Енчев: По-добре предсрочни избори, отколкото колосалния заем

Енчев припомни, от парламентарната трибуна това, че премиерът загатна да подаде оставка, ако парламентът не одобри заема. „Смятам, че в интерес на българския народ е Бойко Борисов и цялото му правителство да си отидат, отколкото да поемем нов колосален дълг. По-добре за нацията е да има незабавно предсрочни избори, ако се стигне до там, отколкото да остане това порочно четворно мнозинство, което засега поне АБВ оттеглят подкрепата, това тройно мнозинство е готово да гласува този ужасен колосален заем", каза Енчев.

Народният представител припомни избухналият скандал на банката HSBC и това, че швейцарските власти разследват финансовата институция. „Чрез тази банка, вие, уважаеми колеги, се опитвате да вземете да обслужвате този колосален дълг", обърна се той към мнозинството. Той каза, че не му се вярва, че ДПС ще подкрепят вземането на този дълг и попита Патриотичния фронт дали ще подкрепят поемането на дълга.

„Обръщам се към вас, Енчев ефенди, за да ви попитам гузната ви съвест ли подсказа, че най-работливата част е от ДПС. И ако сега се кандидатирате, сигурно три куци бабички няма да съберете", каза колегата му от Патриотичния фронт Валентин Касабов.

Цонев: Дойдоха с обещание за реформи, а няма грам реформи

Депутатът от ДПС Йордан Цонев припомни изказване на Радан Кънев от лятото на миналата година, когато реформаторът обвини кабинета „Орешарски" за взимането на дълг от 1 милиард лева.

„Този бюджет и този дълг залага огромна кражба от българския данъкоплатец", цитира Цонев думи на Кънев и допълни: „Колеги, да чухте този господин да говори за кражба сега, когато става въпрос за 16 млрд.? Не говори, защото е в управлението, защото, колеги, трябва да се извинят, ако сега са прави, ако върнем дебата в неговата бюджетна и фискална плоскост, че трябва управление на дълга, че онзи дълг от 1 млрд. се взе именно за връщане на стар дълг от 800 млн. лв. и ние го обяснявахме. А те организираха платформа, където мастити икономисти и господин Кънев се изказваха, че това било грабеж - милиард дълг било грабеж от джоба на българския народ, а сега 16 млрд. не са грабеж, защото господин Кънев е в управлението и защото дойдоха на власт с обещанието, че ще правят реформи и защото няма грам реформи", каза Цонев.

Кънев: Горанов предлага добър инструмент за управление на дълга

„Няма нов дълг, няма нов дефицит. Това са теми за бюджета и ще ги обсъждаме сериозно по време на бюджета и ще изстискваме финансовия министър като мокър парцал, защото ще твърдим, че дългът за 2016 година трябва да е по-малък. Но в момента финансовият министър ни предлага просто един добър финансов инструмент за управление на държавния дълг", каза Кънев. Той обясни, че такъв инструмент със завиден успех използва Полша от повече от пет години.