Сините искат и в патрулките на КАТ да има ПОС-терминали
Сините искат и в патрулките на КАТ да има ПОС-терминали / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сините искат и в патрулките на КАТ да има ПОС-терминали
49731
Сините искат и в патрулките на КАТ да има ПОС-терминали
  • Сините искат и в патрулките на КАТ да има ПОС-терминали

В патрулиращите коли на КАТ да има ПОС-терминали, за да може глобите да се заплащат по банков път, каквато идея обсъждат в Естония, това трябва да се въведе и у нас, такова мнение изрази пред Дарик лидерът на СДС Мартин Димитров, който е председател на икономическата комисия в парламента. Сините са внесли в деловодството на Народното събрание обещания наскоро от тях закон за държавните такси. Те предлагат на всички каси, където се обслужват граждани, получаващи услуги от държавата, да се инсталират устройства за заплащане чрез банкови карти.

Мартин Димитров каза, че сините са получили сигнали от много хора за това, че като са си сменяли например документите за самоличност, са им взели над 20 лв. банкови такси. „Това служи на факта, че когато има плащания към бюджета, банките събират много по-високи такси отколкото за други транзакции", изрази мнение синият лидер. По думите му една такса трябва да е разходоориентирана, да покрива разходите, които са свързани с това плащане, а „не от нея банките да събират и да стрижат допълнителни, много високи печалби".

От СДС са прегледали европейската практика и искат да намерят решение през създаването на истинска конкуренция между банките, заяви Мартин Димитров. Преглеждайки европейската практика, те са видели, че в Естония смятат да поставят ПОС-терминални устройства във всяка полицейска кола, за да няма кешови плащания и така когато полицай наложи глоба, тя да се плаща от санкционирания през ПОС-терминал без движение на пари в брой.

Сините предлагат да се поставят ПОС-терминали в КАТ и всички държавни и общински сгради, а в бъдеще – и във всяка полицейска кола. Според Мартин Димитров това, което се предлага и прави в момента в Естония, е бъдещето – във всяка полицейска кола да има ПОС-терминал.