Синдикатите са опасяват от затваряне на „Кремиковци”
Синдикатите са опасяват от затваряне на „Кремиковци” / netinfo
„Кремиковци” работи на загуба, защото крайната продажна цена е по-ниска от цената на суровините. Това каза председателят на синдиката „Металургия” в комбината Людмил Павлов. Той прогнозира, че до октомври предприятието ще бъде затворено. В резултати 80-100 хиляди души ще останат без работа. Павлов добави, че работниците в „Кремиковци” още не са получили заплатите си за май.

По думите му, за да се реши проблемът на „Кремиковци”, трябва да бъде намерен подходящ собственик, а не предприятието да бъде обявено в несъстоятелност.

“Най-силният купувач на „Кремиковци” е „Арселор Митал”, категоричен беше Павлов. По думите му кандидат-купувачът обаче няма чисти намерения, щом иска обявяване на несъстоятелност на предприятието.

Людмил Павлов заяви, че в момента предприятието произвежда 40 хиляди тона на месец продукция. Реалният капацитет на „Кремиковци” обаче може да достигне до 3 милиона тона годишно. Павлов допълни, че „Кремиковци” е работило с пълен капацитет през 1994 година, когато е произвеждало 160 хиляди тона за месец.