Симеон Дянков е против премахването на биодобавките в горивата
Симеон Дянков е против премахването на биодобавките в горивата / снимка: DarikNews.bg, Хасково
Симеон Дянков е против премахването на биодобавките в горивата
52214
Симеон Дянков е против премахването на биодобавките в горивата
  • Симеон Дянков е против премахването на биодобавките в горивата

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков се обяви категорично против идеята да бъдат премахнати биодобавките като временна мярка за намаляване на цената на горивата. В Хасково, където беше на посещение днес, той заяви още, че не одобрява и дори временно отпадане на акциза като мерки за намаляване цената на горивата.

„Някои от идеите, които излизат за временно намаляване на цената - например, отпадане на добавката за биогорива - аз съм категорично против”, посочи вицепремиерът и добави, че това вече е било направено като временна мярка.

„Няма как да намалим или да отпадне акцизът, дори и временно, защото ние сме дори под минимума, изискуем от Европейския съюз. До 2014 г. всяка година трябва да увеличаваме с определена ставка, за да стигнем до минимума. Така че идеята, че аз като финансов министър ще разпиша към ЕС, при положение, че вече сме в деругация, да кажа: всъщност и това ние не можем да изпълним, е просто абсурдна, няма как да стане”, заяви Дянков.

„За временен мораториум също не мисля, че е времето сега”, каза още той. „Ако има други смислени мерки, разбира се, може да се мисли”, увери министър Дянков.

По време на посещението си в Хасково, придружаван от областния управител Ирена Узунова, Симеон Дянков посети паметника на 10-ти Родопски полк и обеща средства за възстановяването на монумента.

Вчера министърът на икономиката Делян Добрев се срещна с директора на Лукойл-България Валентин Златев, за да обмислят мерки във връзка с повишаването на цените на горивата в страната. Добрев заяви, че също е притеснен от поскъпването, но преди да се пристъпи към мерките, те трябва да бъдат анализирани. По думите му всички предложения на Лукойл” показват, че премахване на добавката за биодизел може да свали цената на горивото с 0,05 лв./литър.

Според Валентин Златев, ако се премахне добавката за биодизел, цената трябва да намалее с 0,05 лева, а ако се премахне изискването за 60-дневни запази или се намалят дните, това би довело до сваляне на цените със стотинки, каза министърът.

„Всички предложения са в рамките на стотинки с изключение на евентуалната възможност за промяна в ставката за акциза”, обясни Добрев и допълни, че ставката у нас в момента е минималната за Европейския съюз и дори страната ни още не е достигнала минималните прагове в ЕС, така че той не знае това доколко е възможно и в какъв срок може да стане.

Новини от Хасково