Шведите харчат предколедно въпреки кризата
Шведите харчат предколедно въпреки кризата / Sofia Photo Agency

Шведите ще похарчат тази година повече пари за Коледа въпреки икономическата криза, обхванала страната им, съобщи Шведският институт за търговия.

Общите продажби за Коледа през декември се очаква да възлязат на 61 милиарда крони (5,66 млрд. евро), което е с 2,5% повече в сравнение с миналата година, обяви представителката на института Маргарета Тернел. В страна с населението малко над 9 милиона души това представлява 6600 крони (613 евро) на човек.

През последни десет години разходите за Коледа са се увеличавали средно с 5-6% годишно. Тази година нарастването е по-малко. Най-разточителни са жителите на столицата Стокхолм и град Малмьо, докато в Гьотеборг, център на обхванатата от кризата автомобилна промишленост, купувачите са по-сдържани.

Швеция навлезе в рецесия през третото тримесечие на годината. През последните месеци бе съобщено за съкращаването на хиляди работни места, предимно в автомобилостроенето.

За бъдещето на заводите „Волво” и „Саад” се очакват решения от американските компании-майки „Форд” и „Дженерал Моторс”, отбелязва БГНЕС.