Шушулов: Недостигът на ток ще продължи и през лятото
Шушулов: Недостигът на ток ще продължи и през лятото / netinfo

Недостигът на ток ще продължи и през лятото, защото съседните държави също ще останат без електроенергия, прогнозира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов. До момента през зимния сезон не сме внасяли ток, но акo при кризисна ситуация използваме внос, енергията ще бъде по-скъпа. Шушулов увери, че няма вероятност в близките месеци цената на тока, водата и парното да се повиши.

През лятото в региона може да има сериозен недостиг на ток заради затворените 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” заяви Константин Шушулов. Той обясни, че приветства усилията на правителството да отвори реакторите, не разчита на бърз положителен резултат.

Трябва да се търси влиянието на международната общност не само в Европа, а и извън Европа, от САЩ и Русия в никакъв случай нея подценявам, за да може да се настрои общественото мнение, че регионът има нужда от тази електрическа енергия, каза Шушулов. По думите му, алтернатива за региона няма.

Шушулов съобщи още, че е предложил на електроразпределителните дружества да създадат асоциация за взаимопомощ при критични ситуации и да дават енергия назаем по региони в страната. според председателя на ДКЕВР така дружествата ще могат много по-бързо да реагират без потребителите да усетят проблем. От регулатора увериха още, че няма причина за повишаване цената на тока, парното и водата до средата на годината.