Ще вземат мерки за нормален достъп на нашите превозвачи до Турция
Ще вземат мерки за нормален достъп на нашите превозвачи до Турция / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Българското правителство ще изпрати нота на Турция, ако протестите на турските водачи на товарни автомобили на ГКПП Капитан Андреево затрудняват българския превозвачески бизнес. Това заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев при връчване на сертификат на РВД. Във вторник тежкотоварните автомобили образуваха струпване на граничния пункт зарази изчерпването на безплатните разрешителни, с които те преминават през наша територия.

Министерството на транспорта и правителството ще предприемат мерки, за да се осигури нормален достъп до Турция на българските превозвачи, категоричен бе Петър Мутафчиев. Спогодбата между двете държави за преминаване на камиони към момента предвижда 120000 безплатни и 120000 платени разрешителни за влизане на турски превозвачи у нас. Платеният достъп до българската граница е на цена от 83 евро.

Мутафчиев подчерта, че такава е практиката ни с всички страни, които не са членки на Европейския съюз. Транспортният министър присъства на връчването на сертификат за съответствие с международните стандарти на държавно предприятие „ръководство на въздушното движение”. Според Петър Мутафчиев документът е гаранция за сигурност и безопасност на палетите ни. Той допълни, че очаква много скоро Европейската комисия да отмени предпазната клауза за българската авиация. Мутафчиев обаче не пожела да се ангажира с конкретни срокове.