Ще въведат ли малките общини лични контейнери и цветни пликове?
Ще въведат ли малките общини лични контейнери и цветни пликове? / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Малките общини в България, там, където има едноофамилни къщи, могат да опитат въвеждането на лични контейнери или цветни пликове, чрез които такса смет да се плаща според количеството отпадък. Това заяви екоминистърът Нона Караджова и допълни, че би окуражила кметовете на малките населени места да опитат този вариант на прецизно определяне таксата.

Според нея обаче този модел е неприложим в големите градове на страната. „В малкия град може да се получи, защото там хората се познават и няма да се лъжат един друг. Няма я няма анонимността на големия град”.

Според Караджова проблемът по темата е свързан основно с несправедливото определяне на таксата, по мнение на бизнеса, защото почти навсякъде те плащат повече от гражданите. „Законът е дал възможността н общините да определят таксата по количество или въз основа на данъчна оценка. Бизнесът има тази възможност да плаща на брой контейнери. Така се тушира и този проблем”, обясни още тя.

Според министъра по-важното е общините да управляват добре и ефективно тези услуги, защото има случаи на горе-долу еднакви общини, които отчитат в десетки пъти по-различни количества отпадъци. Няма как да е така. Според Караджова това означава, че в едната се плаща за 10 пъти повече отпадъци, а не е ясно дали те въобще са генерирани.

Категорично, в Европа няма унифициран подход, каза още министърът и даде като пример Великобритания, където има само „градски данък”, с който се покриват всички разходи на общината за града, но няма такса смет. По думите й в Швейцария е най-прецизното измерване на отпадъците - общината продава в търговската мрежа найлонови пликове в различни цветове - в цената е включена и цената на съответната услуга. Гражданите си купуват пликове, изхвърлят отпадъците в тях и ги оставят пред блока в точно определен час - „това обаче е едно образцово общество”, заключи Караджова. Според нея в България няма да се спазват изискванията при такъв тип определяне на таксата спрямо количествата.