Ще си сътрудничим със страните на ЕС за контрола на превозите
Ще си сътрудничим със страните на ЕС за контрола на превозите / netinfo

Българският министър на транспорта Петър Мутафчиев подписа в Брюксел Административно споразумение за сътрудничество между органите, осъществяващи контрол на превозите на пътници и товари на България, Белгия, Германия, Испания, Франция, Ирландия, Люксембург, Холандия, Австрия, Полша, Румъния и Великобритания, съобщи министерството на транспорта. Церемонията беше ръководена от германския министър на транспорта, строителството и градоустройството Волфганг Тифензее.

Административното споразумение за сътрудничество изменя и допълва административното споразумението за създаване на организацията Euro Controle Route (ECR), подписано на 5 октомври 1999 г. между държавите от Бенелюкс и Франция. Към тези държави впоследствие се присъединиха и Германия, Великобритания, Ирландия, Испания, Австрия и Полша. С настоящия акт България от страна-наблюдател в организацията придобива статут на пълноправен член, припомня БТА.

Euro Controle Route (ECR) е група на органите, осъществяващи контрол на превозите на пътници и товари, които работят заедно, за да повишат безопасността на пътя, устойчивото развитие, лоялната конкуренция и работните условия в автомобилния транспорт чрез дейности, насочени към спазване на съществуващите наредби.