Ще се търси балансирано решение на проблема с режима за турски тирове
Ще се търси балансирано решение на проблема с режима за турски тирове / netinfo

България и Турция ще работят за намиране на балансирано решение по проблема с режима на преминаване на турските тирове през страната ни. Това каза пред журналисти председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев след среща с председателят на Дружеството на индустриалците и предприемачите в Турция.

Всяка година 170 000 тира от Турция преминават през България към страните от ЕС и реализират износ за 30 милиарда долара, припомни Арзухан Ялчъндаг и каза, че от досегашните си контакти е останала с впечатление, че проблемът в кратки срокове ще бъде превъзмогнат.

Българската стопанска камара и Дружеството на индустриалците и предприемачите в Турция приеха съвместна декларация. Страните изразиха общата си позиция, че търговският стокообмен между България и Турция, който е достигнал през 2006 година 2,65 милиарда долара, трябва да бъде развиван и разнообразен, за да достигне своя пълен потенциал в рамките и на Европейския митнически съюз.

БСК поддържа процеса на интеграция на Турция към ЕС е записано в съвместната декларация на БСК и Дружеството на индустриалците и предприемачите в Турция.