Ще реконструират пристанището в Пирея
Ще реконструират пристанището в Пирея / netinfo

Най-голямото европейско пътническо пристанище - това в Пирея, ще бъде реконструирано, заяви министърът на търговското корабоплаване на Гърция Манолис Кефалоянис.

„Това е доста голям инфраструктурен проект, стойността му достига 250 млн. евро. Проектът ще направи Пристанището Пирея равно на най-съвременните гръцки летища”, каза Кефалоянис пред журналисти.

По думите му става дума за пълно преоборудване на пристаните и инфраструктурата на пътническото пристанище, както и строителството на нови сгради.

Министърът смята, че осъществяването на този проект ще позволи да се повиши туристическата привлекателност на Гърция. Според представени от Кефалоянис данни се очаква натоварването на пристанището през настоящия сезон да нарасне с 25 процента в сравнение с 2006 година, пише БГНЕС, като се позовава на РИА „Новости”.

„Само през тази година от пристанищата Пирея, Рафина и Лаврион отплуваха над 4,5 млн. пътници, 500 000 автомобила, четвърт милион камиона и стотици хиляди мотоциклети. През лятото през Пирея ще преминат до 7,5 млн. пътници”, каза Кефалоянис.

Пирея е най-голямото пътническо пристанище. Оттук започват маршрутите към десетки гръцки острови в Егейско и Йонийско море.