Ще позволят на КЕВР да формира цена задължение към обществото при износ на ток
Ще позволят на КЕВР да формира цена задължение към обществото при износ на ток / снимка: БГНЕС
Васил Велев за идеята за облекчение на индустрия за тока
80908
Васил Велев за идеята за облекчение на индустрия за тока
  • Васил Велев за идеята за облекчение на индустрия за тока

Законови промени ще дадат възможност на КЕВР Министерството на енергетиката ще предложи промяна в Закона за енергетиката, с която да се даде възможност на Комисията за енергийно и водно регулиране да формира цена "задължение към обществото" при износ на електроенергия. Това стана ясно от думите на ресорния министър Теменужка Петкова след заседанието на обществения съвет, който следи реформата в сектор Енергетика.

На заседанието работодателските организации са предложили общ вариант за праг на годишно потребление на ток, над който предприятията могат да ползват държавна помощ. Това предложение ще бъде анализирано и заложено в Наредбата за намаляване на тежестта върху индустрията, която трябва да получи нотификация от Европейската комисия, обясни министър Петкова.

От своя страна Васил Велев от Асоциацията на индустриални капитал обясни параметрите на предложението: „Предложението на бизнеса е за скала, която започва от нула, тоест до 10 гигават часа - 50 процента е облекчението, до 20 гигаватчаса - 60 процента, от 20 до 30 гигаватчаса - 70 процента, над 30 гигаватчаса - 80 процента".

Направени са много по-прецизни сметки, с други параметри също се варира, така че общата сума на облекченията няма да надвиши предварително зададените в модела, увери Велев.

По предложение на работодателите, подкрепено от синдикатите, премиерът е разпоредил да се подготвят поправки в законодателството, с които да се задължават дружествата, чиято дейност се контролира от КЕВР и дружествата с над 50 на сто държавно или общинско участие да разкриват информация, каквато са задължени да разкриват публичните дружества, които се търгуват на фондовата борса.