Ще подпомагаме финансовото развитие на съседни страни
Ще подпомагаме финансовото развитие на съседни страни / netinfo

България ще подпомага финансовото развитие на съседните страни, реши правителството. То прие проект на споразумение между Министерството на икономиката и енергетиката и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за предоставянето на финансова помощ на страните от Югоизточна Европа.

Членството ни в Европейския съюз налага промяна в политиката на страната ни към региона. От бенефициент България се превърна в донор, предоставящ помощ на държави, които не са членки на Евросъюза. Това ще доведе до подобряване на бизнес средата и възможностите за подкрепа на частния сектор чрез установяване на контакти между български фирми и потенциални инвеститори с интерес към региона.

Инвестиционната карта на организацията за икономическо сътрудничество и развитие е насочена към подобряване на инвестиционния климат и увеличаване на инвестициите в страните от региона. В нея членуват Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Молдова, Румъния, Хърватска, Сърбия, Черна гора.

Донори на инвестиционната харта са Европейската комисия, Италия, Австрия, Швейцария, Норвегия.

Очаква се предоставената от страната ни финансова помощ да бъде 50000 евро. Парите са от бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката за 2008 година.