Ще питат хората в Бургас за тръбата до Александуполис
Ще питат хората в Бургас за тръбата до Александуполис / netinfo
Референдум за претролопровода Бургас–Александруполис ще се проведе в Бургас на 2 септември. Това решиха общинските съветници в града, които се събраха на извънредна сесия с една-единствена точка – дали да се проведе обществено допитване за тръбата.

Бургазлии ще отговорят на въпроса “Одобрявате ли подписаното споразумение за изграждане на петролопровода Бургас–Александруполис?”. Решението беше прегласувано и за допитването се обявиха 26 общински съветници. Не е ясно все още с какви пари ще се прави това допитване. Съветниците отхвърлиха и двете предложения за гласуване на средства за организирането на вота.

На днешната сесия присъства и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев, който заяви, че ако докладът по ОВОС покаже екологичен риск над 1 процента, проектът може да не се направи или при необходимост да се заобиколи определено трасе. Той добави, че буйовото съоръжение на петролопровода ще бъде в Бургаския залив, но ще се използва сервитутът на съществуващите съоръжения на „Лукойл-Нефтохим” и няма да се преминава през нови територии. Страната ни е подписала само политически документ за административна подкрепа. Никъде в него не е записано, че няма да се спазват екологичните закони на страната, заяви зам.-министър Рогачев.

Местният парламент одобри предложението да бъде възложено на кмета да организира подробна едномесечна информационна кампания с участие на официално упълномощени служители на държавата, представители на партийните, екологичните и гражданските организации с необходимия експертен потенциал.

Предстои областният управител да се произнесе за законосъоразността на решението.