Ще можем да съхраняваме запаси от нефт и в други членки на ЕС
Ще можем да съхраняваме запаси от нефт и в други членки на ЕС / netinfo

Определените задължителни запаси от нефт и нефтопродукти могат да се създават и поддържат и в друга държава членка на ЕС. За да се случи това, е необходимо споразумение между Министерския съвет на България и правителството на съответната друга държава. Това решиха министрите на редовното си заседание, като приеха промените в Закона за задължителните запаси от нефт.

В подписаното споразумение трябва да бъдат посочени конкретните видове, количеството им, местоположението на складовете, правила за съхраняване и гарантиране на достъп до нефтопродуктите.

С предлаганите промени се въвежда изискване за предоставяне на информация от държавните органи. Така например, Националният статистически институт ще докладва за количествата нефтопродукти, произведени у нас. Националната агенция по приходите ще предоставя данни за вътрешнообщностните пристигания и изпращания на нефт от и за държави от ЕС.

От 1 януари следващата година Агенция "Митници" ще подава информация само за лицата, осъществяващи внос и износ от и за страни извън ЕС. Министерството на икономиката и енергетиката пък ще информира за резервите от нефтопродукти, които се поддържат от енергийните предприятия. Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" всеки месец ще докладва пред ЕК за нивата на създадените от България задължителни запаси нефтопродукти.