Ще допуснат частници и в пловдивското летище
Ще допуснат частници и в пловдивското летище / снимка: Sofia Photo Agency

Държавата започна модернизацията на Летище Пловдив със свои средства, но на следващ етап ще търси привличане на нови ресурси чрез публично–частно партньорство в самото управление на летището. Това заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев на днешната дискусия в Пловдив за развитието на аеропорта край Крумово.

До края на годината се очаква да бъде готов генералният план за строителството на новия терминал на пловдивското летище. Дотогава ще започне изграждането на голям паркинг пред бъдещите перони и ще се удължат сега съществуващите перони. Министър Мутафчиев съобщи, че се търсят средства още тази година в пловдивското летище да се въведе навигационна система, която ще позволи при мъгла то равностойно да замества софийското.

Всички тези инвестиции, които държавата прави, трябва да бъдат оправдани от редовни линии, които ще се разкрият от и до Пловдив. Ръководството на летището и наетите от него английски консултанти предлагат привличането на авиокомпаниите към пловдивското летище да стане по модел, който е практика в Европа, но у нас ще е революция.