/ Gulliver/Getty Images
Шотландска клиника, специализирана в лечение на пристрастявания, обяви, че създава програма за борба със зависимост от криптовалутите - виртуалните валути, най-известна от които е биткоинът, предаде АФП.
 
Новите опасности за биткойн и техните „оръжия“

Пациентите, които не могат да се възпрат да извършват ежедневни сделки с виртуални валути, могат да се включат в интензивна програма срещу зависимост от хазарта, обясниха от клиниката „Кесъл Крейг”, която е една от водещите за лечение на пристрастявания.
 

Gulliver/Getty Images


„Пазарът на криптовалути, който се колебае много и е с висок риск, привлича проблемните играчи”, коментира терапевтът Крис Бърн.
 
Хакери атакуваха хиляди компютри, генерират криптовалути

Стойността на виртуалните валути е много спекулативна и не се основава върху реални активи. Затова може много да варира от ден на ден. Докато някои виждат в нея средство за бързо забогатяване, други предупреждават за рисковете, които са сравними с тези в казината, допълва АФП.
 
„Голямата нестабилност на криптовалутите „предизвиква възбуда и бягство от действителността”, пояснява Крис Бърн и посочва за пример биткойна, чиято стойност се промени от около 1000 долара до 20 000 долара през 2017 г., а сега е около 7110 долара. Това може да е „вълнуващо, но и пристрастява и като пристрастяването към хазарта, може да е катастрофално финансово”, допълва терапевтът.
 

Gulliver/Getty Images

Курсът на биткойна за първи път прехвърли прага от 19 000 долара

Новата програма в клиниката е резултат от десетки молби от потенциални пациенти.
БТА