Шнайдер откри завод за 20 млн. евро в село Радиново
Шнайдер откри завод за 20 млн. евро в село Радиново / netinfo

България би могла да бъде по-гъвкава в привличането на преки чуждестранни инвестиции, заяви при откриването на новия завод на Шнайдер Електрик за прекъсвачи в пловдивското село Радиново президентът на компанията за Централна и Източна Европа - Тед Кембъл. Въпреки че фирмата получи сертификат за трети клас инвеститор, от екипа признаха, че са срещнали административни пречки и проблеми при ел.захранването на предприятието.

Не искахме да влизаме в политическия конфликт между EVN и местната компания, обясни директорът на завода Филип Раго, вероятно имайки предвид НЕК. Ръководството на Шнайдер обаче подчерта, че е получило силна местна подкрепа за инвестицията за над 20 млн. евро и до края на юни очаква пуска на втора захранваща ел.линия.

Държавата ще финансира с 1,7 милиона изграждането на път в промишлената зона край Пловдив, обяви Валентина Александрова от Българската агенция за инвестиции. Отсечката ще бъде готова наесен и ще обслужва още "Либхер", "Сокотаб","Агри България" и останалите фирми в района.

Шнайдер планира разширение на производството си в България с нови 6 000 кв.м. В следващите 2-3 години работните места, които сега са 300, ще бъдат удвоени, заяви Филип Раго. От компанията очакват 20% годишен ръст на оборота , като още тази година се планира производството на прекъсвачи да достигне 11 млн. броя срещу 1 млн. миналата година в стария завод на Шнайдер в Перущица.

Новото предприятие бе открито с ефектно светлинно шоу и изпълнения на Мистерията на българските гласове, като певиците пяха в светещи цилиндри.