Шефът на Росатом: Клиентът иска да знае колко струва тока от АЕЦ
Шефът на Росатом: Клиентът иска да знае колко струва тока от АЕЦ / снимка: Sofia Photo Agency

Отговорността на производителите на ядрени централи не приключва с пускането в експлоатация на АЕЦ, тя вече обхваща целия жизнен цикъл от 60 и повече години.

Това заяви генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко по време на VІ Международен форум "Атомекспо-2014", предаде БГНЕС.

Сергей Кириенко очерта някои от основните тенденции пред развитието на ядрената енергетика през следващите години.

Първата от тях е свързана с промяната на географията на ядрената енергетика, която се измества все повече на Изток по посока на Азия. Страните от този регион постепенно заемат все по-голям дял в усвояването на мирния атом. "Тази тенденция вече е ясно очертана", каза Кириенко.

Втората тенденция, която се очерта през последните години, са новите изисквания на възложителите към производителите. "След аварията в АЕЦ "Фукушима" /11 март 2011/ изискванията за сигурност се превърнаха в абсолютен приоритет за клиентите. Нещо повече днес те не са въпрос на дискусия, а нещо задължително", каза генералният директор на държавната корпорация "Росатом".

Третата тенденция е свързана с икономическата страна на проектите - тяхната конкурентоспособност.

"Една от прогнозите, която направихме преди няколко години на "Атомекспо", е, че все по-голямо значение ще придобива комплексното предлагане на атомни централи. Все повече потребители и възложители искат да знаят, че освен сигурност, атомните централи ще произвеждат ток на конкурентни цени", заяви Кириенко.

Все по-често нашите клиенти искат да знаят не колко струва киловатчас установена мощност, а колко струва коловатчас произведен ток. Те искат от нас да поемем отговорност за тока, който ще се произвежда, отбеляза Кириенко.

Според него това е принципно нов момент в развитието на ядрената енергетика, защото изисква далеч по-дългосрочна прогноза и отговорност.

"Отговорността не приключва с момента на пускането в експлоатация на атомната централа, тя вече обхваща целия жизнен цикъл от около 60 години експлоатация и периода след това свързан с нейното консервиране. Това са споразумения и взаимни ангажименти за 80-90 години, а може би и 100 години напред. Те изискват много високо взаимно доверие, надеждност и предсказуемост", подчерта генералният директор на "Росатом".

Форумът "Атомекспо" вече 6 години събира световния експертен елит в областта на ядрената енергетика. Негов домакин от 9 до 11 юни е Москва. Освен дискусии има и изложба, на която са представени най-новите постижения на "Росатом", Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), "Електрисите дьо Франс" (Франция), Rolls-Royce (Великобритания), Alfa Laval (Швеция) и др.