Шефът на Мини Марица Изток е освободен
Шефът на Мини Марица Изток е освободен / снимкa: DarikNews

Съветът на директорите на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД /БЕХ/ е взел решение да освободи двама от членовете на борда на "Мини Марица Изток" ЕАД, без освобождаване от отговорност - Иван Марков и Гочо Христов, досегашни изпълнителни директори на минното дружество, съобщиха от БЕХ.

Решението е взето на база изводите от доклад на комисия от експерти, назначена преди повече от два месеца от Съвета на директорите на енергийния холдинг за финансов одит на "Мини Марица Изток" ЕАД.

Резултатите, получени след извършения одит, показват допуснати от оперативното ръководство на "Мини Марица Изток" ЕАД сериозни злоупотреби и нарушения на финансовата дисциплина, липса на контрол при планиране и изразходване на финансови средства на дружеството, както и липса на контрол при провеждане и финализиране на процедури по ЗОП за доставки на активи и услуги".

Тодор Тодоров е избран като член на Съвета на директорите на "Мини Марица Изток", досега той е бил финансов директор на ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД.

Съветът на директорите на БЕХ е взел решение да назначи вътрешен финасов одит в НЕК ЕАД за търсене на причините за недобрите финансови резултати на компанията и подобряване на финасовата дисциплина. Одитът трябва да приключи до 31 август 2009 г. с анализ на фактическото финансово състояние на енергийната компания и предложения за оптимизиране на разходите на дружеството.

От енергийния холдинг са взели решение да се прекрати започването на всички процедури за покупка на суровини, материали и стоки, и ползване на услуги, включително и такива по Закона за обществените поръчки, освен в случаите на неотложна необходимост, произтичаща от съображения за гарантиране сигурността на доставките и безопасността на производството.

Прекратява се извършването на сделки за разпореждане с дълготрайни материални активи на дружествата, сключването на договори за кредит, заем, залог и/или ипотека, освен в изключително важни случаи, или договори с европейски институции.