Шефът на ДФ „Земеделие”: Причините за оставката ми са лични
Шефът на ДФ „Земеделие”: Причините за оставката ми са лични / снимка: Sofia Photo Agency

Причините за подадената от мен оставка са дълбоко лични, но те нямат връзка с работата ми в ДФ „Земеделие", заяви пред Дарик изпълнителният директор на Фонда Атанас Кънчев. Той е депозирал своята оставка пред министъра на земеделието и храните Валери Цветанов още на 15 октомври, но ще изпълнява длъжността в едномесечен срок, до изтичане на предизвестието. Кънчев заяви, че има предложение за негов приемник, но отказа да коментира конкретни имена. Ето какво още каза Кънчев:

Причините са дълбоко лични и не искам да навлизам в подробности. Но в никакъв случай не искам да се правят грешни интерпретации, че те са обвързани с функционирането на ДФ „Земеделие”. Причините са в семейството ми, но не бих искал да навлизам в подробности.

Защо толкова дни не бе пусната официална информация от пресцентъра на ДФ „Земеделие”, че вие сте депозирали оставката си пред министъра на земеделието Валери Цветанов? Защо беше крита тази информация?

Не бих казал, че информацията е била засекретена. По-скоро не искахме да създаваме напрежение у земеделските производители.

Тъй като вие сте от квотата на ДПС, как ще коментирате сътресенията около ДПС в последните дни?

Не бих искал да ги коментирам. В момента се надявам, че темата, която обсъждаме, е Фонд „Земеделие” и не бих искал да се прави подобно обвързване на проблемите на българското земеделие с други проблеми.

Знаете ли евентуално кой ще поеме вашия пост?

На този етап мога само да заявя, че ако бъде поискано официално моето мнение, аз ще направя предложение за изпълнителен директор.

Бихте ли споделили какво е вашето лично предложение?

На този етап не бих искал да коментирам.

Във връзка с подадената от Атанас Кънчев оставка, вицепремиерът за управление на еврофондовете Меглена Плугчиева уточни, че заместник изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Константин Паликарски остава да ръководи работата по САПАРД. Земеделският министър Валери Цветанов и зам.-директорът на ДФ „Земеделие” Емил Дърев са поели ангажимента да изведат Разплащателната агенция от етапа на пробация, каза още Плугчиева.