Сезонно увеличение на зеленчуците и плодовете
Сезонно увеличение на зеленчуците и плодовете / cнимкa: Sofia Photo Agency

През първата половина на октомври се наблюдават характерните за сезона тенденции при движението на цените на стоките със сезонен характер. В сравнение с втората половина на септември са поскъпнали всички зеленчуци, сочат данните за октомври на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Най-голямо увеличение е регистрирано при цената на доматите – около 50%. През октомври се наблюдава повишаване на цените и на краставиците, като на оранжерийните тя се е качила с 30%, а на полските с 14%. В диапазона 6 – 10% е поскъпването на чушките и на картофите. От плодовете поскъпване е регистрирано при ябълките (2%) и бананите (3%).

През първите седмици на октомври, спрямо септември леко е паднала цената на гроздето (1.5%) и по-чувствително на лимоните – 6%. През октомври се запазва тенденцията на намаляване на цената на олиото, като за първите седмици на месеца стойностите са с 6% по-ниски спрямо последните седмици на септември. Лек спад (1-2%) е отчетен при цената на млечните произведения, захарта и фасула. Запазва се тенденцията на стабилизиране на цената на брашното на ниво 0.80 лв/кг и на яйцата 0.18 лв/кг.

След наблюдаваното поскъпване през септември на месните произведения, през първите седмици на октомври е отчетено стабилизиране на стойностите, като цената на шпековия салам е почти без промяна (+0.5%), а кренвиршите и пресните колбаси са поевтинели с около 3%. Цената на пилето също се стабилизира и през октомври то се търгува на стоковите тържища в страната на цена около 3.90 лв/кг.

Успокояване се наблюдава при пазара на ориз, чиято цена след големия скок, регистриран през пролетта, се стабилизира в последните два месеца на ниво 2.40-2.50 лв/кг. Запазва се тенденцията на плавно покачване на цената на лещата, като стойностите към 15 октомври спрямо края на септември са с 5% по- високи.