Сергиите в курортите остават засега
Сергиите в курортите остават засега / снимка: БГНЕС, aрхив

Сергиите по родните курорти остават, след като мнозинството не одобри идеята на депутата от ГЕРБ Емил Димитров да бъдат премахнати. Димитров предлагаше по улиците им да останат само пейки, осветителни тела, табели, чешми, фонтани, да се продават картички и печатни издания, както и да се разполагат художници.

Председателят на парламентарната комисия по регионално развитие Любен Татарски от ГЕРБ коментира, че когато въпросът е обсъждан в комисията, е било единодушно мнението, че проблемът съществува и трябва да му се намери решение, но не е било възприето и гласувано положително в поради това, че не е било достатъчно добре оформено. Той допълни, че е поет ангажимент да се подготви адекватно, добре и съгласувано предложение за решение на въпроса, което на по-късен етап да влезе като отделен закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията.

„Всички знаем какво е състоянието по националните курорти. Друг е въпросът дали само там трябва да бъдат тези ограничения. Тези промени са много важни, засягат много общини, търговци, собственици на имоти по Черноморието и в планинските курорти и без необходимото съгласуване с тях не би било редно да вземаме решение", каза Татарски, като припомни, че проблемът е свързани и с приходи в общински хазни.

На въпрос на Дарик дали предложението за промени ще бъде направено до края на мандата, Татарски каза, че ще положи всички усилия, но направи уговорката, че трябва да има дискусия и съгласуване с всички заинтересовани лица по въпроса.

Гаражите да могат да сменят предназначението си и да се превръщат в магазини, ако има достатъчно места за паркиране в района, решиха още депутатите, без да конкретизират как ще се преценява това.