Сергей Цочев: АЕЦ „Белене” е модерен проект с висока степен на безопасност
Сергей Цочев: АЕЦ „Белене” е модерен проект с висока степен на безопасност / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сергей Цочев: АЕЦ „Белене" е модерен проект с висока степен на безопасност
48729
Сергей Цочев: АЕЦ „Белене" е модерен проект с висока степен на безопасност
  • Сергей Цочев: АЕЦ „Белене" е модерен проект с висока степен на безопасност

Модерен проект с висока степен на безопасност, така председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев обобщи извода за стрес-тестовете върху проекта за АЕЦ „Белене”. Непостроената централа, която все още е спорен между България и Русия проект, е устойчива на земетресение, смятат ядрените експерти.

Непостроената централа в Белене е сигурна при загуба на аварийно захранване, както и при нарушение в системата за охлаждане на горивото. Проектът е устойчив на тежки вътрешни и външни аварии. През декември екип на Международната агенция за атомна енергия е направила проверка на проекта. Оценката на експертите бе изключително положителна, заяви директорът на Агенцията за ядрено регулиране. Централата в Белене е проектирана за надпроектно земетресение, което може да надвишава до 40%, пише в доклада. Това я прави устойчива при земетресение, смятат ядрените експерти. Сергей Цочев заяви, че в близост до Белене няма разломи.

„Белене” е модерен проект с висока степен на безопасност, това е сериозна стъпка в процеса на одобрение на проекта, обобщи Цочев.

Преговорите между Русия и България за строителството на втората атомна централа у нас са замразени до март тази година. Междувременно Агенцията за ядрено регулиране припомни резултатите от стрес-тестовете на АЕЦ „Козлодуй”. Централата е устойчива на земетресения, наводнения, взети са и мерки при различни видове аварии.

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев заяви, че строителството на АЕЦ "Белене" не е отменено от правителството. С агенцията не е било разговаряно и за изграждането на нов седми блок в АЕЦ "Козлодуй", за което първо трябва да реши Министерски съвет.Повод за думите му бе по-ранен коментар на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в ефира на БНТ.

Според Трайков изграждането на нови реактори на площадката в Козлодуй е най-логичното нещо, което може да хрумне на някого, който управлява политиката в тази област.

„За мен е необяснимо все още защо навремето, когато се е избирало къде да се строи, е избран Белене. Причините за това са всякакви други, но не и логични и основателни. Затова нормалната логика е нов блок в Козлодуй да има. Това е начинът, по който и другите ядрени държави в Европа действат. Във Франция - най-голямата ядрена държава, политиката е, че ще се строят нови реактори, но на съществуващи площадки. Там има инфраструктура, има персонал, има опит. За мен площадката в Белене е една прекрасна база за развитие на всякакво друго производство - на брега на реката, с изградена инфраструктура, не енергийна обаче, с не лошо снабдяване с енергия, с възможност за комуникации, така че все нещо в Белене ще има, дори да не е ядрена централа. Там има възможност за икономическа дейност. За мен обаче Козлодуй е по-логичното, по-евтино и по-разумно място да се строи нов блок", коментира министърът.