Сенегалско летище е кошмар за пасажерите
Сенегалско летище е кошмар за пасажерите / netinfo

Летище Мразите да летите? Не сте единствени. Често обаче проблемът не са претъпканите и с твърде силно работещи климатици самолети – истинският кошмар се оказват качването и слизането от тях, пише авторитетното американско списание "Форин полиси".

В класацията си за тази седмица изданието е включило пет летища от целия свят, които превръщат пътуването в ад. На първо място е международното летище "Леополд Седар Сенгор" в Дакар, Сенегал. Там има място единствено за правостоящи. Като регионален център, летището често се превръща в неизбежно мъчение за пътуващите към Западна Африка. Когато стигнете до терминала, не планирайте да си починете, защото няма седящи места, а охраната ще ви посъветва да спрете да се шляете насам-натам. Опашките от влизащи в страната пътници могат да отнемат три часа.

Следва международното летище "Индира Ганди" в Делхи, Индия, където цари пълен хаос, отбелязва изданието. Посетителите се натъкват на агресивни просяци, мръсни тоалетни, където се плаща за тоалетна хартия, и използвани спринцовки по пода на терминала.

Номер три в класацията е руското летище "Минерални води", което миналата година сп. "Икономист" сравни с "последния кръг на ада". Защо е толкова лошо? Защото никой не му е казал, че Съветският съюз вече не съществува. Летището, което се намира в Кавказкия регион, недалеч от границата с Чечения, си остава препратка към миналото с голямата карта на Съветския съюз, която виси в залата за отпътуване.

Следва иракското международно летище "Багдад", което е разположено във военна зона. Преживяването започва още преди дори да сте кацнали на пистата. Така е, когато сте подложени на техника на приземяване от виетнамската ера, позната още като "тирбушон", използвана за избягване на бомбардировки. Движенията включват рязко спираловидно въртене и спускане право надолу преди самолетът отново да заеме хоризонтално положение и да се приземи, както изглежда, в последния възможен момент преди да се разбие.

Накрая е включено и парижкото летище "Шарл де Гол", което е второ по натовареност в Европа. Защо ли? Защото един толкова велик град с едно толкова лошо летище е истински срам, пише "Форин полиси". Посещаващите Париж туристи трябва да са подготвени за мръсни терминали, груб персонал, объркващ план за ориентация и прекалено скъпи храни. (БТА)