Седем стоманодобивни фирми с апетит към „Кремиковци”
Седем стоманодобивни фирми с апетит към „Кремиковци” / снимка: БГНЕС

Седем от около 20 стоманодобивни фирми от цял свят, сред които и «Арселор Митал» на Лакшми Митал, са проявили интерес към «Кремиковци». За това информираха от „Мерил Линч” след проведена среща с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, съобщиха от министерството. Инвестиционната банка е ангажирана от Прамод Митал като консултант за намирането на нов инвеститор в завода.

Най-активни били преговорите с три от фирмите според консултантите от „Мерил Линч”. Едната е „Арселор Митал” на Лакшми Митал – брат на настоящия мажоритарен собственик на „Кремиковци” Прамод Митал. Необходими са още няколко седмици, за да може „Мерил Линч” да приключи сделката с някой от потенциалните кандидати, съобщиха от банката по време на срещата си с министъра на икономиката Петър Димитров.

Категоричното условие на правителството е новият собственик да инвестира незабавно в плана за жизнеспособност на „Кремиковци”, включващ и екологичните мерки. Другото условие на ведомството е през тези няколко седмици до приключване на преговорите с потенциалните инвеститори да не се трупат задължения към държавните фирми НЕК, „Булгаргаз” и БДЖ. През следващата седмица държателите на бондове на „Кремиковци” няма да предприемат действия, които биха попречили на бъдещата сделка, увериха още от „Мерил Линч”.