Седем държави подписаха акта за създаването на Банка на Юга
Седем държави подписаха акта за създаването на Банка на Юга / снимка: Reuters

Седем южноамерикански държави подписаха акта за официалното раждане на Банката на Юга, проект, останал на хартия след оповестяването му с фанфари през 2007 г., предаде АФП.

Президентите на тези държави - Венецуела, Бразилия, Боливия, Еквадор, Аржентина, Уругвай и Парагвай парафираха документа вечерта на първия ден на втората среща на върха Южна Америка - Африка (ASA), която се провежда в Порламар, главния град на остров Маргарита, в североизточната част на Венецуела.

Според венецуелския президент Уго Чавес, учредителният капитал на финансовата институция ще бъде 20 милиарда долара. Големите държави - Аржентина, Бразилия, Венецуела - ще дадат приноса си преди четирите по-малки страни, пише БГНЕС. Седалището на банката се намира в Каракас, но тя ще има и два филиала - в Буенос Айрес и в Ла Пас, уточни президентът на Аржентина Кристина Кирхнер. "Мисля, че това е твърде важно. По-добре късно, отколкото никога. Всъщност, не е толкова далеч времето за организация от този тип", изтъкна ръководителката на Аржентина.

На 9 декември 2007 г. седемте държави оповестиха стартирането на този проект, представен като латиноамерикански отговор на МВФ. Банката трябва да финансира регионални проекти за развитие . Подписването на акта за учредяване на институцията от президентите бе отложено поради несъгласия около някои детайли в документа.