САЩ уличиха Volkswagen в ползване на измамен софтуер, заваляха съдебни искове
САЩ уличиха Volkswagen в ползване на измамен софтуер, заваляха съдебни искове / снимка: Guliver/Getty Images

Над 25 групови съдебни иска са заведени за няколко дни в САЩ срещу германския концерн "Фолксваген", уличен от властите в използването на софтуер, който позволява да се заобикалят строгите екологични норми. Това съобщи адвокатска кантора в Сиатъл, щата Вашингтон, която е специализирана в подобни дела.

Първите претенции към компанията от страна на собственици на автомобили са предявени часове след като на 18 септември федералната Агенция по опазване на околната среда обяви, че 482 000 леки коли марка "Фолксваген" и "Ауди", произведени между 2009 и 2015 г. и продадени в САЩ, трябва да бъдат изтеглени.

"Фолксваген" бе уличен в САЩ, че използва софтуер, който позволява да се мами контрола за вредни емисии на негови модели автомобили. Това може да му струва солена глоба, както и големи загуби заради спада на акциите на борсата. В понеделник акциите на "Фолксваген" паднаха със 17.14% до 133.70 евро. Аферата бе разкрита миналия петък, като финансовите последствия за компанията не могат да бъдат все още изчислени.

Имиджът на "Фолксваген" по целия свят и доверието в него са сериозно накърнени. Аферата засяга и германската индустрия, тъй като компанията има тесни връзки с политиката - провинция Долна Саксония например е акционер в нея с около 20 процента.
Германското правителство разпореди незабавно да се започнат "задълбочени тестове на дизеловите модели на "Фолксваген". Изпълнителният директор на компанията Мартин Винтеркорн оказва пълно съдействие, отбелязва министерството на транспорта на Германия след разговор между Винрекорн и министър Александер Добриндт.

Според американските власти 482 000 коли марка "Фолксваген" и "Ауди", произведени между 2009 и 2015 г. и продадени в САЩ, са били снабдени със софтуер, който може да различи автоматично тестове за измерване на системите на автомобилите против замърсяване на въздуха и да ги включи на пълна мощност. През останалото време колите нарушават нормите за опазване на околната среда.

Германският концерн, който наскоро бе коронован като номер едно в света по продажби, изпреварвайки "Тойота", може да се окаже с наложена колосална глоба от 18 млрд. долара, както и милиони или дори милиарди долари загуби от изтегляне на всички коли с такъв софтуер.

Скандалът може да се разрасне и да излезе извън границите на САЩ, в други пазари като Европа например, подчертава директорът на германският център за изследвания върху автомобилите CAM Стефан Братцел. Според корейската информационна агенция „Йонхап" Южна Корея ще извърши контрол върху нивото на вредни емисии на три модела на "Фолксваген". В същото време германският автомобилен концерн излезе със съобщение, че спира до ново нареждане продажбата на четирицилиндровите дизелови модели на марките си VW и Audi в САЩ. Надзорният съвет на компанията ще проведе кризисно съвещание по случая в сряда.

Източник: БГНЕС