САЩ теглят последната лотария за зелена карта
САЩ теглят последната лотария за зелена карта / снимки: Reuters, архив

Около 100 000 души трябва да бъдат избрани днес от САЩ сред милиони кандидати за получаване на зелена карта в ежегодната лотария, която може да изчезне догодина, ако бъде осъществена планирана реформа. Всяка година 50 000 постоянни разрешителни за пребиваване се раздават на граждани на страни с малко жители, емигрирали в САЩ, най-вече в Африка, Европа и Азия.

За сесията през 2014 г. трябваше безплатно да се подаде молба в интернет през октомври 2012 г. На първо време трябваше да бъдат избрани 100 000 души, а ще бъдат раздадени максимум 50 000 зелени карти. За сесията през 2013 г. 7,9 милиона кандидати и 4,6 милиона придружители бяха подали молба за зелена карта, а в последните години цифрата непрекъснато расте.

Над 18 000 африканци, повече отколкото жителите на който и да е друг континент, успяха да имигрират в САЩ миналата година. Половината от лотарията беше запазена за тях. Тази година от лотарията бяха изключени Бангладеш, Бразилия, Канада, Китай, Колумбия, Доминиканската република, Еквадор, Салвадор, Хаити, Индия, Ямайка, Мексико, Пакистан, Перу, Филихините, Южна Корея, Великобритания (без Северна Ирландия), Виетнам.

Победителите за 2014 г. ще бъдат викани от октомври на предварителни интервюта за получаване на зелена карта. Те трябва да докажат, че притежават поне средно образование или работят поне от две години. Програмата, която съществува от 1995 г., цели да разнообрази източниците на имиграция, съобщава БТА. Но случайният й принцип и ниският праг за прием я превърнаха в обект на критики от страна на републиканците. Те успяха да постигнат отмяната й в проект за реформи, който в момента се обсъжда в Конгреса с демократите. Окончателното гласуване се очаква през лятото.

САЩ теглят последната лотария за зелена карта
netinfo