САЩ ще се готвят за промени в климата
САЩ ще се готвят за промени в климата / БГНЕС

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама предупреди, че страната трябва да се подготви за неизбежните климатични промени, които ще имат голямо влияние върху земеделието, индустрията, развлеченията и правителствените услуги, предаде Ройтерс.

"Колкото и да се опитваме да го избегнем, несъмнено ще има промени в нашия климат, които ще имат опустошителен, много значителен ефект върху всички сектори, от развлеченията до индустрията и от бизнеса до земеделието", каза министърът на търговията Гари Локе.

Необходима е нова Национална служба по климата, натоварена да прави подробни национални и регионални прогнози, за да помага на гражданите, компаниите и всички нива на правителството, за да подготвят планове, заяви министърът пред Сената. "Трябва да разберем какво се очаква", подчерта той: "Толкова много хора ще зависят от тази информация за инвестициите си".

Ако Конгресът приеме законодателството, необходимо, за да намали количеството на парниковите газове, количеството на газовете в атмосферата е достатъчно, за да продължи планетата да се затопля с десетилетия, заяви Джон Холдрън - директор на отдела на Белия дом за научната и технологична политика. "Не е достатъчно да се фокусираме върху предотвратяването", каза той: "Трябва да сме готови за адаптиране към това, което се случи". Това означава засилване на изследванията за устойчиви на суша и жеги посеви, планове за покачването на морското равнище в крайбрежните райони и подготвяне за разпространението на тропически болести, обяснява БГНЕС. "Никой не знае със сигурност колко резки ще станат климатичните промени", подчерта Холдрън.