САЩ, Япония и ЕС имали план за подкрепа на долара през пролетта
САЩ, Япония и ЕС имали план за подкрепа на долара през пролетта / netinfo

Американската японската и европейската централни банки са имали таен план през март да подкрепят долара в случай че американската валута задържи твърде продължително тревожно ниско ниво, разкри японският икономически всекидневник "Никкей" на първа страница.

В момент когато ипотечната криза в САЩ вздимаше жертви в американския банков и финансов сектор, долара се срина спрямо йената и еврото заради масивни продажби на "зелените" пари. Американската валута се срина в средата на март под 100 йени за първи път от 12 години, а еврото се издигна до повече от 1,59 долара, което бе невиждано досега, припомня “Никкей”, цитиран от АФП и БГНЕС.

Твърде силна йена или евро биха ударили японските и европейските експортни компании, намалявайки тяхната конкурентноспособност и печалби, което би се отразило негативно на цялата икономика.

Според "Никкей", който цитира различни източници, американското и японското финансово министерство, Европейската централна банка и различни други финансови институции са се договорили да действат заедно, ако ситуацията се влоши, като подкрепят американската валута, за да се избегнат твърде силните флуктуации между техните валути.