САЩ достигнаха тавана на държавния дълг
САЩ достигнаха тавана на държавния дълг / снимки: БГНЕС

Държавният дълг на САЩ достигна вчера своя таван, установен със закон от Конгреса, съобщи финансовото министерство на страната.

За да може държавните институции да продължат да функционират, финансовото министерство ще предприеме "извънредни мерки". Това ще стане в сътрудничество с Конгреса, като от ведомството се надяват, че републиканското мнозинство в Камарата на представителите (долната камара) ще прояви разбиране и няма да прави спънки.

При обсъждането на бюджета за финансовата 2016 г. републиканците и демократите бяха на диаметрално различни позиции по въпроса както за бюджетния дефицит, така и за разходите по отбрана, образование, здравеопазване и прочие. Финансовият министър Джак Лю още през декември предупреди законодателите за достигане на тавана на дълга, напомняйки им, че повишаването на тавана не означава разрешаването на допълнителни разходи.

Засега не е ясно дали републиканците са готови на отстъпки, за да не се повтори финансовата криза през октомври 2013 г. Тогава федералните учреждения затвориха врати за 2 седмици заради неприетия държавен бюджет. В крайна сметка между републиканци и демократи бе постигнат компромис, бюджетът бе приет и таванът на дълга - повишен на малко над 18 трлн. долара.