Саркози иска икономическо ръководство в еврозоната
Саркози иска икономическо ръководство в еврозоната / снимка: EPA/BGNES

Френският президент Никола Саркози призова за създаване на "ясно определено икономическо ръководство" в еврозоната, което да работи заедно с Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка с разрешаването на финансовата криза.

"Не е възможно в еврозоната да няма ясно определено икономическо ръководство", заяви Саркози пред Европейския парламент в Страсбург. "Европейската централна банка (ЕЦБ)", единствената федерална институция в еврозоната в момента, "трябва да бъде независима", но тя "трябва да може да води дискусии с определено икономическо ръководство", посочи той.

Саркози съобщи, че ще предложи среща на държавните и правителствените ръководители на държавите членки на ЕС, която да подготви срещи на върха във връзка със световната финансова криза.

"Имах възможността да предложа на моите партньори, държавните и правителствени глави, заседание, което да подготви тези срещи на върха", заяви френският президент.

Европа "трябва да бъде носител на идеята за реформиране на световния капитализъм", каза още той. "Случилото се е предателство спрямо ценностите на капитализма, а не става въпрос за поставяне под съмнение на пазарната икономика", заяви Саркози. Френският президент, чиято страна е ротационен председател на ЕС, посочи, че "най-простото решение" във връзка със срещите на върха е в тях да участват най-развитите държави от Г-8 и петте най-големи развиващи се икономики като Китай и Индия.