САПАРД скоро ще има шеф
САПАРД скоро ще има шеф / снимка: Sofia Photo Agency

Земеделският министър Валери Цветанов продължава да отрича да е получавано писмо от ЕК с отказ за възобновяване на плащанията по трите спрени мерки на програма САПАРД. Министрите от ДПС, вицепремиерът Меглена Плугчиева и финансовият министър Пламен Орешарски запознаха депутатите от движението с хода на изпълнението на оперативните и предприсъединителните програми.

Ето какво каза министър Цветанов по въпроса кога програма САПАРД ще има ръководител:

Много скоро САПАРД ще има директор. На последния управителен съвет на фонда всички изисквания на националния ръководител са изпълнени, документите са му предоставени и чакаме реакцията на национални ръководител. Става въпрос за това, че за кандидатурата на Мартин Банов бяха поискани декларация за конфликт на интереси и доказателства за ниво на компетентност. Тези документи се разгледаха и ще бъдат изпратени на националния ръководител.

Във връзка с информациите, че Европейската комисия няма да възстанови плащанията по трите спрени мерки на програма САПАРД, министър Цветанов каза: "Въпросът е следният, в писмото, което е пристигнало, само едно писмо е пристигнало от Жан-Люк Демарти от 30 януари, който коментира предоставения одитен доклад за проверката на САПАРД, който казва, че по една или по две точки трябва да бъдат извършени допълнителни одити. Но такъв коментар, че се замразява, спира – аз не съм видял и не мога да коментирам. Не съм чул и никой не ме е уведомявал за това".

Готови ли сте с вариант „Б” – от бюджета да се отпуснат средства?

Аз не мога да коментирам такова нещо при положение, че няма такова решение в земеделската комисия.

В понеделник говорителят на ЕК по въпросите на земеделието Майкъл Ман каза, че плащанията няма да бъдат възстановени. Блокираните пари по трите спрени мерки на САПАРД са около 140 млн. евро. Заместник-председателят на ДПС Лютви Местан от своя страна каза, че промяна в схемата за управление на еврофондовете би могло да има след 2012 година, тъй като планът за начина на усвояването средствата от тях е одобрен дотогава. Така той коментира идеята държавна агенция да се занимава с това.