Ръстът на БВП е 7,1% за второто тримесечие
Ръстът на БВП е 7,1% за второто тримесечие / netinfo

7 процента икономически растеж на България през второто тримесечие на 2008 година спрямо същия период на миналата година, това показват данните на Националния статистически институт

15,944 милиарда лева е произведеният брутен вътрешен продукт за месеците април, май и юни, докато за първите шест месеца на годината цифрата достига 29,427 милиарда лева, съобщи Тодор Тодоров, директор на Дирекция „Макроикономическа статистика” в Националния статистически институт.

При отделните сектори най-висок е ръстът на аграрния отрасъл, чиито дял в БВП се увеличава с 11,7 на сто в сравнение с второто тримесечие на миналата година. Според експертите от статистиката причина за това увеличение е добрата реколта от пшеница, ечемик и овес.

Делът на производството на мляко и яйца е намалял за периода с около 5 процента. Отново се наблюдава търговски дефицит за второто тримесечие на годината в размер на 4,267 милиарда лева. За полугодието външнотърговското салдо е с отрицателен знак от 8 милиарда лева.

Инвестициите за април, май и юни тази година са 28,6 на сто повече от трите месеца на 2007 година, съобщиха още от статистиката. Като цяло експертите отчетоха задържане темпа на растеж на инвестициите.