Ryanair пуска 21 нови дестинации от София
Ryanair пуска 21 нови дестинации от София / снимка: БГНЕС, архив

Авиокомпания Ryanair обяви днес, че ще отвори нова база на Летище София, която ще започне работа от 30 октомври т.г. с три самолета. Авиокомпанията ще обслужва 21 нови дестинации, които се очаква да привлекат над 1,5 милиона клиенти през следващата година. Това съобщи на пресконференция в столичен хотел Дейвид О'Браян, главен търговски директор на компанията.

14% повече пътници на летище София

По думите му инвестицията ще осигури нови 1100 работни места в София и в региона. Ryanair до момента има 83 бази в Европа и 350 собствени самолета. Разписанието на авиокомпанията за 2016 г. ще осигури три базирани самолета в София; 21 нови дестинации, сред които Атина, Барселона, Берлин, Брюксерл, Кьолн, Дъблин, Мадрид, Милано и др.; 90 полета седмично и още много подобрения, включващи нови маршрути, нов интериор, подобрени менюта по време на полетите и други.

По думите на изпълнителния директор на Летище София Христо Щерионов с влизането на Ryanair на столичното летище ще се увеличи свързаността на полетите и това ще даде възможност на много по-голям брой чуждестранни пътници да посещават страната ни. Щерионов каза още, че за периода от началото на годината през Летище София са преминали близо 1 милион пътници, което е с 14 процента повече от същия период за миналата година. С 20 на сто са се увеличили превозените товари и поща.