RWE потвърди интереса си за АЕЦ „Белене”
RWE потвърди интереса си за АЕЦ „Белене” / снимка: Sofia Photo Agency

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров съобщи пред журналисти след срещата си с представители на германската компания "RWE Пауър", че компанията категорично е потвърдила интереса си към участие в проекта за изграждането на АЕЦ "Белене".

Срещата на Димитров с германския енергиен гигант RWE е била по искане на компанията във връзка с кандидатстването на фирмата за стратегически партньор в проекта „Белене”, каза икономическият министър.

RWE има интерес и в изграждането на нова мощност за въглища в ТЕЦ „Марица-Изток”. Петър Димитров е подчертал желанието на българското правителство да се реализира проект с улавяне и съхранение на вредните парникови газове.

Германците са заявили намерение и към проекта „Горна Арда”, подчерта още министър Петър Димитров.

По думите му интересите на България напълно съвпадат с предложенията на енергийния концерн и съвместните проекти трябва да бъдат реализиране в кратки срокове. За срещата с RWE Димитров е поканил и вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева. Според него тя продължава да представлява до голяма степен Германия в България и добре познава инвеститора.