Руски туроператори протестират срещу реда за издаване на наши визи
Руски туроператори протестират срещу реда за издаване на наши визи / netinfo

Шестнайсет руски туроператорски фирми са обявили бойкот на българския визов център в Руската федерация, съобщи московският сайт tourdom.ru, цитиран от БТА. Туроператорите протестират срещу решение на българското консулство в Москва да намали броя на руските фирми, на които се разрешава да подават молби за визи направо в службата, без да минават през визовия център. В новия списък са включени компании с голям поток от туристи, пояснява сайтът.

Според протестиращите, консулството на България нарушава договора на туроператорите с посолството, подписан през август за срок от една година. Новите условия са "неприемливи и унизителни", изтъкват те и настояват да бъдат създадени "равни конкурентни условия за играчите на пазара".

В открито обръщение към българското посолство в Русия "отлъчените" от консулството туроператори призовават да бъдат преразгледани новите условия за издаване на визи, се казва в съобщение на друг руски сайт - tourprom.ru. Ако положението не бъде уредено, тази "опозиция" прогнозира, че повечето от фирмите, невключени в списъка на българското консулство, ще бъдат принудени да се изтеглят от "българското направление". Според собствените им оценки, става дума поне за 50 на сто от целия руски туристически поток за България. Решението на консулския отдел към българската мисия в Москва нарушава и антимонополното законодателство на Русия, на България и на ЕС, твърдят протестиращите туроператори.