Руски екоексперти: Южен поток е безопасен за околната среда
Руски екоексперти: Южен поток е безопасен за околната среда / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
Проектът “Южен поток” ще бъде безопасен за околната среда. В това увериха руски екоексперти по време на видео мост София–Москва.

“Южен поток”, който ще минава през българска територия по дъното на Черно мореq няма да увреди природата и животинските видове, категоричен бе Григорий Велчек, представител на на научно-изследователския център на „Газпром”. Той се позова на добрия по думите му опит при строежа на другия черноморски газопровод с участието на „Газпром” – „Син поток”.

Тръбата, минаваща през територията на Турция, е построена без да причини екологични проблеми, допълни Вилчек. Въпреки това българският експерт от Централната лаборатория по обща екология Георги Хибаум заяви, че строежът на „Южен поток” ще причини дългосрочни промени върху околната среда. Има риск от изчезване на някои видове водорасли и миди, обясни Хибаум и подчерта, че оценката за въздействие върху околната среда на „Южен поток” трябва да бъде изготвена конкретно за морски условия.

Все още няма разработена такава оценка, стана ясно по време на видеомоста с Москва. Представителят на „Газпром” Григорий Вилчек обаче отказа да коментира кога ще бъде изготвен документът.

По думите му през есента ще започнат инженерните проучвания за въздействието на газопровода върху природата

„Южен поток” е съвместен проект между руската компания „Газпром” и италианската ЕНИ за доставка на природен газ от Русия към Централна Европа. От българска страна в проекта участва „Булгаргаз”.