Опитите да се управлява курсът на рублата с надеждата тя да бъде отслабена ще я направят "изкуствена" и могат да доведат до девалвация, предупреди ръководителката на Руската централна банка (РЦБ) Елвира Набиулина, цитирана от руското издание на сп. "Форбс".

По този начин освен това руската икономика ще бъде привързана към валути на чужди страни, където в момента инфлацията е на 40-годишен максимум, допълни централната банкерка.

По-рано министърът на финансите Антон Силуанов спомена за възможност за провеждане на валутна интервенция чрез приходите от суровинния сектор.

Reuters: Рублата се превърна в най-добре представящата се валута в света

Руската рубла поскъпна днес до най-високите си нива от повече от седем години, като достигна малко над 50 рубли за 1 долар спрямо над 80 рубли за долар преди войната в Украйна. Силната рубла подкопава износа и приходите в руския бюджет, отбелязва АФП.

"Придържаме се към политика на плаващ курс, тъй като именно плаващият курс дава възможност на икономиката да се адаптира към променящите се условия", посочи Набиулина в реч пред конгреса на руските промишлени предприемачи в Москва.

На същия форум Силуанов заяви, че руският бюджет може да пожертва част от приходите от суровини за тази година, насочвайки ги към валутни интервенции за стабилизиране на курса на рублата. По думите му чуждестранната валута е токсична за страната, но все пак Русия трябва да увеличи нивата си на внос.

Курсът на рублата е от основно значение за износителите, така че правителството ще разгледа идната седмица предложения по курса, изтъкна финансовият министър. Разглеждаме възможността за закупуване на валута от "приятелски" страни, съобщи той, като добави, че предстои да се вземе окончателно решение как да се действа. "Гледам на това като на крайна мярка в тежката артилерия", подчерта Силуанов.

Министърът на икономическото развитие Максим Решетников от своя страна открито разкритикува плана на своя колега, отбелязва АФП. Според него такова орязване на бюджета за намеса на валутните пазари няма да бъде достатъчно, за да преобърне ситуацията и дори може да я влоши.

Силната рубла се обяснява с мерките за капиталов контрол, въведени от руските власти след интервенцията в Украйна. Тези мерки бяха смекчени през последните седмици, но рублата продължи неумолимо да поскъпва, тъй като поради ефекта на санкциите руските икономически среди вече не търсят долари или евро, за да внасят от чужбина.
БТА