Русия забрани вноса на месо, риба, плодове, зеленчуци, млечни продукти от САЩ и ЕС
Русия забрани вноса на месо, риба, плодове, зеленчуци, млечни продукти от САЩ и ЕС / снимка: БГНЕС

Руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че правителството въвежда пълна забрана на вноса на плодове, зеленчуци, месо, риба, мляко и млечни продукти от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия, съобщиха световните агенции. Забраната влиза в сила от днес за срок от една година, допълни той. Забраната за внос на селскостопанска продукция в Русия не засяга Япония, допълва ИТАР-ТАСС.

Обявената стъпка е предприета по разпореждане на руския президент Владимир Путин в отговор на санкциите, наложени на Русия от Запада да ролята на Москва в украинската криза, отбелязва Асошиейтед прес.

Вчера стана ясно, че президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ "За прилагане на отделни специални икономически мерки за гарантиране на сигурността на Руската федерация". С документа на органите на властта на Русия се дават указания "в дейността си да се ръководят от това, че в продължение на една година от влизането в сила на подписания указ, се забранява или се ограничава извършването на външноикономически операции, предвиждащи внос на територията на Руската федерация на отделни видове селскостопанска продукция, суровини и хранителни продукти, които идват от страна, приела решение да въведе икономически санкции срещу руски юридически или физически лица, или присъединила се към такова решение".

Путин възложи на правителството да състави списък с видовете селскостопанска продукция, суровини и хранителни продукти, които попадат под действието на указа, а също и да състави списък на конкретни действия, необходими за изпълнението на този документ.