Русия предлага консорциум за транзита на газ към Европа
Русия предлага консорциум за транзита на газ към Европа / БГНЕС

Русия предлага да се създаде консорциум за транзита на газ през Украйна към Европа, заяви руският премиер Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той каза това на среща с ръководителя на италианската енергийна компания "Ени" (Eni) Паоло Скарони в резиденцията си в Ново Огарьово. "Предлагаме на нашите европейски партньори да си поделим риска от транзита и да създадем консорциум за придобиване от Украйна на природен газ и организиране на транзита", посочи Путин.

Паоло Скарони отбеляза, че Ени е готова да участва в консорциум за покупка на газ за осигуряване на транзитните нужди на Украйна, допълва БТА.

Целта на консорциума ще е да плаща предварително техническия газ, осигуряващ функционирането на газопровода и компресорните станции, за да се даде възможност за възобновяване на газовите доставки към Европа в очакване на споразумение между Москва и Киев, уточни Скарони, предаде Франс прес.

Освен Ени, Скарони посочи като евентуални участници в консорциума френската компания "Газ дьо Франс" и германската ЕОН.

Владимир Путин каза Украйна е нужен определен обем газ за осигуряване работата на компресорните станции, и то вече не 140 млн. куб. метра, а 1,560 милиарда куб. метра. Според него липсата на газ в експортния газопровод на Украйна е "технологична тъпащина, граничеща с престъпление".