Русия постави условия за подаване на газ за Украйна
Русия постави условия за подаване на газ за Украйна / снимка: БГНЕС

Русия се съгласи да подава на Украйна ограничени обеми природен газ, ако „Нафтогаз” изпраща същите количества синьо гориво за Европа от подземните си хранилища, предаде РИА Новости, като цитира вицепремиера Игор Сечин. Засега не е известна украинската реакция на предложеното от Сечин.

По-рано днес „Нафтогаз” Украйна официално заяви, че иска от „Газпром” да получи гориво за технологично осигуряване на транзита. Според президента на „Нафтогаз” Олег Дубина става дума за 18 млн. куб. м гориво. Киев се съгласи да ги плати, след като бъде определена цената на синьото гориво за Украйна през 2009 година.

В същото време „Газпром” съобщи, че „Нафтогаз” изисква от руския монополист 1,5 млрд. куб. м газ безвъзмездно. Украинската страна засега не е коментирала тази информация, уточнява РИА Новости.

Днес Сечин съобщи освен това, че Русия не обмисля възможността да стане собственик на украинската газотранспортна система.

По-рано премиерът на Русия Владимир Путин каза, че ако правителството на Украйна реши да я приватизира, то Русия ще бъде заинтересова да купи тези активи.

Руският вицепремиер обяви днес и последните данни за загубите на „Газпром” заради спирането на транзита на газ към Европа. Той посочи цифрата 1,2 млрд. долара.

Малко по-рано на среща с президента на Русия Дмитрий Медведев и президента на „Газпром” Алексей Милер бе посочена сумата 1,1 млрд. долара.

Европа не получава руски газ през територията на Украйна от 7 януари. Опитите транзитът да бъде възобновен на 13 януари бяха неуспешни. Двете страни (Русия и Украйна) се обвиняват взаимно в нежелание да се споразумеят.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев предложи днес на срещата си с премиерите на България, Словакия и Молдова на 17 януари в Москва да бъде организира среща на високо равнище на страните потребителки на руски газ. (БТА)