Русия изпревари Китай в рейтинга на растящите икономики
Русия изпревари Китай в рейтинга на растящите икономики / netinfo

В рейтинга на растящите икономики на Goldman Sachs („Голдман Сакс”) Русия за пръв път изпревари Китай, коментира „Ведомости“.

Goldman Sachs публикува световния индекс на условията за растеж Growth Environment Score. Индексът се разделя на пет основни групи: макроикономическа стабилност, инвестиционен климат, човешки капитал, политически условия, достъпност на съвременните технологии. Икономическите показатели са на базата от данните от официалната статистика, политическите – на оценките на Световната банка, обяснява Ралука Драгушану от Goldman Sachs.

За 10 години Русия се е изкачила от 140-то място на 74-то през 2007 г., а през тази година – с още осем места: на 66-то от 181 страни. Това й позволи за пръв път да изпревари Китай и да стане лидер сред страните от БРИК /най-перспективните икономики в света – Бразилия, Русия, Индия и Китай/. Превъзходството на Русия е незначително: абсолютните показатели на двете страни са равни – 5,5 бала от 10. Руското превъзходство е резултат от по-бързото разпространение на мобилните връзки и компютрите, а също така влошаването на показателите на Китай по параметрите „върховенство на закона“, „корупция“, „политическа стабилност“.

Обективни причини за подобна преоценка на политическите условия в Китай не съществуват, убеден е заместник-директорът на Института за страните от Азия и Африка към Московския държавен университет Андрей Карнеев. Той смята, че това е свързано с увеличаването на напрежението в американско-китайските отношения, което е довело до негативно представяне на Китай в медиите.

Най-високият показател има Норвегия – 8,7, най-лошият – Ирак /1,3/. Естония със 7,4 е на 22 място, като е изпреварила САЩ, които със 7,3 е на 24 място.

Преимуществата на Русия пред развиващите се икономики – ниският външен дълг, големият профицит на бюджета, високото образователно равнище, разпространението на съвременни технологии сред населението. Слабостта – политическите показатели. В повечето рейтинги, оценяващи условията за правене на бизнес, Русия както и преди е зад другите страни от БРИК. В индекса за конкурентноспособност на Световния икономически форум Русия заема 58 място – след Китай, който е на 34-то и Индия - на 48-мо, но е пред Бразилия, която заема 72-рото място. Класацията на Goldman Sachs като цяло отразява реалната ситуация, убеден е главният икономист на „ING Financial Markets“ Марк Клиф. „Икономическата ситуация в Русия се е подобрила съществено, а качеството на управление на икономиката е несравнимо с това, което бе отпреди 10 години. Наистина, Русия повече от другите развиващи се страни зависи от цените на суровините“, коментира експертът. (БГНЕС)