Русия иска да строи изкуствен остров за Сочи 2014
Русия иска да строи изкуствен остров за Сочи 2014 / снимка: БГНЕС

Русия планира да построи изкуствен остров на стойност 6 млрд. долара близо до бреговете на черноморския курорт Сочи преди зимните Олимпийски игри през 2014 г., съобщи руската компания за разработване на терени M-Industry Group (Ем-индъстри груп), цитирана от Ройтерс.

Островът, с площ 250 хектара, ще носи името Остров на федерацията, ще е с формата на географската карта на Русия и ще бъде свързан с континенталната част чрез три моста, посочи компанията.

Ем-индъстри обяви, че холандският архитект Ерик ван Ехераат ще проектира острова, като миналата седмица планът е бил представен на президента Владимир Путин на инвестиционния форум в Сочи.

Идеята заимства от подобен проект в Дубай, където се строят 200 изкуствени острова с формата на картата на земното кълбо. За момента островът не сред местата, на които се предвижда да бъдат провеждани олимпийски прояви, а компанията-разработчик все още не е разкрила какво възнамерява да строи на него, посочва Ройтерс.

Цените на недвижимите имоти в Сочи скочиха с 30 процента по време на седмицата през юли, когато Международният олимпийски комитет (МОК) обяви, че градът е спечелил домакинството на зимните игри.

Русия, която е вторият в света износител на петрол, през последните години спечели от високите цени на петрола и газта и днес, според сп. "Форбс", е дом на 43-ма милиардери в долари.