Румъния се стреми да развива търговско-икономическите отношения с Русия
Румъния се стреми да развива търговско-икономическите отношения с Русия / netinfo

Румъния се стреми към развитие на търговско-икономическите отношения с Русия, заяви Юлиу Винклер, представител на румънското министерство на малките и средните предприятия, търговията, туризма и свободните професии, съобщи ИТАР-ТАСС.

В икономическите си отношения с Русия правителството на Румъния има два приоритета - да привлича руски инвеститори в Румъния и на увеличи румънския износ в Русия. Това е причината да се разшири състава на икономическия отдел на посолството на Румъния в Русия с назначаването на търговски съветници в румънските консулства в Санкт-Петербург и Ростов на Дон. В Москва се планира откриване на румънско-руска търговска палата, пише БТА.

При правилна политика и съответно финансиране румънско-руските икономически връзки ще получат динамично развитие в най-скоро време, оцени Винклер.

По данни на румънското правителство в края на 2006 година търговският оборот между Румъния и Русия възлиза на 4,39 милиарда долара, от които 4,02 милиарда са от износ на Русия в Румъния, състоящ се предимно от природен газ и нефт.

Румъния е изнесла за Русия най-много части за автомобила Логан, електрооборудване, мебели, изделия от пластмаса и стъкло, тъкани.

Преките руски инвестиции в Румъния възлизат на 3,9 милиона долара. В Румъния действат 255 румънско-руски фирми и компании.