Румъния иска да построи нова атомна централа
Румъния иска да построи нова атомна централа / снимка: БГНЕС

Румъния иска да построи втора атомна централа, след като стане готова АЕЦ „Черна вода”, за да осигури енергийната си независимост. Това заяви румънският премиер Калин Попеску Таричану, цитиран от Франс прес.

На официалното откриване на втория реактор на АЕЦ „Черна вода” Таричану изтъкна, че Румъния трябва да построи нова ядрена електроцентрала, за да не бъде зависима от суровини като газ и петрол, които са на изчерпване.

Премиерът уточни, че вече е поискал министерството на икономиката да намери подходящо място за построяване на новата централа.

Вторият реактор на АЕЦ „Черна вода”, построен, както и първият, от консорциум с участието на канадската компания EАCL и италианската Ansaldo, започна да произвежда електричество през август след три месеца пробна работа.

Когато заработи с номиналната си мощност, АЕЦ „Черна вода” ще осигурява около 17-18 процента от нуждите на страната от електричество. Букурещ обяви конкурс за построяването на още два реактора, които да бъдат пуснати в действие през 2014-2015 година. До този момент около 30 компании са проявили интерес към проекта.